HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Mustiala

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Kuninkaankartanon Panimo
Renkituvantie 10
31310 Mustiala
Tammelan kunta
[www fb]

Aloittanut: 1995

Historia:
Panimon perusti Lassi Puupponen ystävineen Mustialan maatalousalan oppilaitoksen yhteyteen vuonna 1995. Avajaisia vietettiin kesäkuun 12. päivä, jolloin itse panimon nimi Kuninkaankartanon Panimo julkaistiin.

Hämeen ammattokorkeakouluun (HAMK) kuuluvassa Mustialassa on annettu pienpanimokoulutusta ja siihen liittyvää opetusta vuodesta 1994. Toiminnan alkuvaiheessa keittokoko oli 30 litraa, mutta panimon avauduttua se nostettiin 220 litraan. Lisäksi tiloissa on kolme 440 litran pohjahiivakäymistankkia ja saman verran 350 litraisia pintahiivakäymistankkeja. Oluen vuosituotanto on vahtelee noin 9.000 litrasta noin 12.000 litraan. Vaikka tuotantomäärät ovat pieniä, panimolle hankittiin pullotuskone vuonna 1996.

Virallisina oluenpanijoina toimivat perustaja itse sekä Jouni Savolainen. Panimon ensiolut oli nimeltään Pehtoori ja muita tuotteita ovat Renki, Vouti ja Pikkupiika sekä lisäksi lukuisia tilaus-, juhla- ja kausioluita.


Panimon kiinteistö vuonna 2008.

Vuodesta 1997 panimolla on ollut oma ravintola Iso Piippu, joka sijaitsee panimon yläkerrassa.
Panimon läheisyydessä järjestetään kesäisin mm. rautakankikävelyn MM-kilpailut.

Hämeen Ammattikorkeakoulu luopui oluenpanokoulutuksesta Mustialan yksikössä vuoden 2015 loppuun mennessä. Toimintaa jatkaa tästä eteenpäin Mustialan Kartano Oy, jolle laitteet ja tuotemerkit siirtyivät. Oluenpanijana toimii Mikko Silmälä.

Yhteistyö Mustialan kartanon kanssa päättyi vuoden 2017 joulukuussa. Panimon toimintaa oli kuitenkin tarkoitus jatkaa, joten edessä oli uusien tilojen etsintä ja panimon laitteiden uudelleen hankinta. Uudet tilat löytyivät Forssasta osoitteesta Yrittäjänkaari 17. Forssa >>

Vuoden 2018 alusta Mustialan matkailupalvelut siirtyivät Elosa osakunnalle mukaan lukien Kuninkaankartanon Panimo ja uudistettu tilausravintola Wanha Viljamakasiini. Uudet omistajat olivat Emilia Ilomäki ja Emilia Lakkinen.
Lopulta panimotoiminnan uudelleen järjestelyihin ja käynnistykseen meni noin kaksi vuotta, jonka aikana mm. panimon entinen oluenpanija Jouni Savolainen aloitti työnsä. Oluiden keittelyt aloitettiin toukokuussa 2019 ja ensiolut sahtimaltaaseen tehty toukojuoma tuli markkinoille 10.07.2019. Koko tuotanto pakattiin 5 litran hanapakkauksiin.
Heti tämän jälkeen 16.07. tuli hanamyyntiin bitter-olut Väärtti.

Etiketit: Mika Vellonen (Pehtoori, Münchner, Väärti) Antti Räty (Pehtoori, Pyöli, Renki, Vaari, Harmaaparta)
Kuva: Petteri Kantokari
Tietoja: panimon www ja fb sivut, E. Ilomäki
__________
1995 - 2016 Kuninkaankartanon Panimo (HAMK Mustiala)
2016 - 2017 Kuninkaankartanon Panimo (Mustialan Kartano Oy)
2019 - ____ Kuninkaankartanon Panimo (Elosa Osk.)

alustat

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit