Suomen varhainen panimoteollisuuden historia katsotaan alkavan noin 1620-luvulta, sillä silloin kaupungit velvoitettiin perustamaan panimotaloja ja vuokraamaan niitä porvareille. Kaupungeissa oli tästä lähtien ns. prykäreitä, joista on jäänyt historian lehdille omat jälkensä. Mainittakoon poikkeuksena, että Turun linnassa olutta on valmistettu jo 1550-luvulla, jollei jopa aiemminkin.
Suomessa toimineista panimoista on julkaistu käytännössä vain yksi kirja Suomen Panimot 1756-1996 (Seppo Bonsdorff, Gummerus 1997). Näillä sivuilla esiintyvien panimoiden tiedot perustuvat tähän kirjaan, mutta myös omiin, mainittua kirjaa laajempiin, tutkimuksiin. Mainittavaa on että ko. kirja perustuu senaatin asiakirjoihin sekä mm. veroluetteloihin ym. viralliseen aineistoon sekä kaupungeista julkaistuihin historiankirjoihin ym. painettuun aineistoon. On kuitenkin olemassa panimoita, joita ko. kirja ei sisällä. Sellaisia ovat tietysti kaikki julkaisun jälkeen perustetut, sekä kymmeniä jostain syystä pois jätettyjä.
Luettelosta löytyvät myös kaikki ne tehtaat, jotka valmistivat I, II, tai III veroluokan olutta vuoden 1932 jälkeen.
Panimot on lueteltu paikkakunnittain ja perustamisvuoden mukaan. Ja jos tehdas vaihtoi omistajaa, on se edellisen suoranainen jatkaja. On kuitenkin tapauksia, joissa jatkajalla ei ole mitään muuta tekemistä edeltäjän kanssa kuin osoite. Näissä tapauksissa panimo on eritelty omanansa.
Joissakin tapauksissa panimolla ei ollut toimiessaan lainkaan varsinaista osoitetta, tällöin ne esiintyvät tehtaan sijainnin mukaan nykyisellä osoitteellaan.
Kuntaliitosten takia mainitaan nykyinen kunta tai kaupunki, jossa tehdas sijaitsi, mutta myös entinen kunta suluissa.
Lähteet sivuilla esiintyvien panimoiden tiedoille ovat
senaatin-, maistraatinarkistoista sekä patentti- ja rekisterihallituksen arkistoista ja kaupparekisteristä. Näiden lisäksi lähteinä ovat manufaktuurihallituksen ja teollisuushallituksen arkistot ja STM:n alkoholinvalvonta arkisto. Senaatin elintarveosasto, kirkolliset asiakirjat ja kansalliskirjaston sanomalehtiarkisto sekä lukuisat erittelemättömät lähteet. Erittelemättömiä lähteitä ovat mm. panimoissa toimineiden panimomestareiden sekä omistajien jälkeläiset.
Lähteinä ovat myös ne muutamat panimot, jotka ovat julkaisseet toiminnastaan omia historiikkejänsä.
Historiikkejä ja muita julkaisuja panimoista >> .
Sivujen päivittely jatkuu, tutkimusten edetessä.
Jos tiedät jotain olennaista tietoa, joka mielestäsi olisi hyvä lisätä jonkun tehtaan yhteyteen, ilmoita siitä! antttir(a)email.com