HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Koivisto

<< Edellinen _____ Seuraava >>

P. Kochin Oluttehdas
Tervahartiala
Koivisto mlk.
Viipurin lääni

Aloittanut: 1872
Lopettanut: 1899

Historia:
Oluttehtaan perusti entinen lasimestari kauppias Petter Michel Koch vuonna 1872. Perustamishetkellä hänellä oli myös kaksi kauppapuotia, joista Koiviston kirkonkylässä sijainneen yhteydessä oli myös kestikievari.
Oluttehdas rakennettiin Tervahartialan kylään muutaman kilometrin päähän kirkolta. Valmiina Koivisto Bryggeri nimen saanut, tehdas oli seuraavan vuoden lopulla. Ensimmäisinä vuosina hän vastasi oluenpanoista itse.
Koska mainittuja kauppapuoteja varten oli perustettu P. Koch & Co. niminen yhtiö, siirsi hän vuonna 1875 myös oluttehtaan tämän yhtiön alaisuuteen. Tästä lähtien tehdas mainitaan usein myös nimellä Öl- och Mjödbryggeri i Björkö . Oluenpanijaksi tuli samana vuonna tehtaan entinen renki Axel Adolf Hellström.
Vuonna 1884 tehtaalla oli yhteensä seitsemän työntekijää, joiden toimesta valmistui noin 41.000 litraa olutta. Oluenpanija Hellström toimi tehtaalla toukokuuhun 1886, jolloin muutti Vaasaan. Tästä eteenpäin tuotannosta vastasi perustajan poika Johan Woldemar Koch, joka oli juuri valmistunut panimomestariksi Saksassa.

Hiukan ennen Hellströmin muuttoa ylenpalttisen ryyppäämisen negatiivinen vaikutus oli huomattu kuntalaisten piirissä. Tehdas sai voimakkaan vastustajien joukon, joiden toimesta perustettiin mm. Koiviston raittiusseura. Osasyynä juopotteluun ja siitä seuranneisiin ongelmiin oli tietysti ulkomainen laiton viina, jota Koiviston satamaan tuli laivojen mukana. Ongelman näkyväksi syntipukiksi tuli kuitenkin oluttehdas. Ja kun kuntakokous sai päättää mitä olutta kunnassa myytiin, kielsi se kaiken kunnan ulkopuolelta tulevan oluenmyynnin yksimielisesti. Näin ollen Koiviston oluttehtaalla oli kuntakokouksen luoma monopoliasema ja sillä meni siis hyvin. Ongelmia kuitenkin riitti, nimittäin Kochin osalta anomukset avata olutkauppa kunnassa kiersivät usein korkeinta päättäjää eli senaattia myöten. Usein senaatti myönsi luvan, mutta heti seuraavassa kuntakokouksessa olutkaupan sulkeminen laitettiin vireille. Tosinaan tilanne oli se, että ainoa paikka josta olutta sai, oli itse oluttehdas.

Kummallisia tapauksia oli useita, joista yksi oli se, kun eräästä olutkaupasta tehtiin kunnan toimesta sulkemispyyntö. Tätä sulkemista Koch tietysti vastusti ja lähetti selvityksen Viipurin läänin kuvernöörille sen tarpeellisuudesta. Aikanaan kunnan laatima kirje tuli takaisin kuntakokoukseen, sillä kuvernöörin virasto tarvitsi lisäselvityksiä asiaan. Mutta tässä vaiheessa kuntakokouksessa kukaan ei tehnyt moneen kuukauteen mitään. Asia näytti rauenneen. Myöhemmin selvisi, että kunnan kielenkääntäjä oli matkustanut ulkomaille.

Vuonna 1897 Petter Koch rekisteröi oluttehtaan omaksi yhtiöksi nimelle P. Koch'in Oluttehdas . Tästä ei ollut jatkon kannalta suurempaa hyötyä, nimittäin muutama vuosi aiemmin myyty toinen myymäläpuoti laski myyntipisteen kunnassa oluttehtaan lisäksi yhteen.
Olutta valmistui vuosina 1895 38.150 litraa, 1896 37.900 litraa ja 1897 36.000 litraa.

Kuntakokouksessa vuonna 1899 Koiviston kunta kielsi oluen myynnin koko kunnassa seuraavan vuoden alusta alkaen, joten oluttehtaan toiminta oli tulossa täysin kannattamattomaksi. Tästä johtuen Koch ilmoitti lopettavansa kaiken toiminnan joulukuun 28. päivä.
Vaikka oluttehdas lakkautettiin, toiminta tehtaalla jatkui, kun J. W. Koch jatkoi tiloissa pienimuotoista virvoitusjuomien valmistusta.

Lähteet: K.W. Hoppu ja E. Kansanaho: Koivisto, sen vaiheista, asukkaista ja elinkeinoista (1953). KRH: 2.892, 02.02.1875 Wiborgs Tidning no 14, Hiski, S. Bonsdorff: Suomen Panimot (1997). Hannu Seppinen: Koch suku.
Kirjoittanut: Antti Räty.
__________
1872 - 1875 Koivisto Bryggeri (Petter Michel Koch)
1875 - 1897 Koivisto Bryggeri (P. Koch & Co.)
1897 - 1899 P. Koch'in Oluttehdas (Petter Michel Koch)

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit