HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Ämnäs

<< Edellinen

Ämnäs Ölbryggeri
Bryggerigatan
Ämnäs
Finströmin kunta
Ahvenanmaa - Åland

Aloittanut: 1865
Lopettanut: 1887

Historia:
Merikapteeni Ludwig Theodor Lignell perusti Ahvenanmaan ensimmäisen kaupallisen oluttehtaan vuonna 1865. Tehdas rakennettiin Finströmin kuntaan Ämnäsin kylään ja sai nimekseen Bryggeri L. T. Lignell. Käyttövalmiina se oli seuraavan vuoden keväällä. Tuotannosta vastasi (L. T. Lignellin tyttären Lydia Eufrosynen mies) oluenpanija Frans Johan Leonard Ekman. Tehtaasta käytettiin myös nimeä L. T. Lignells Bryggeri.
Alusta alkaen tuotannossa oli Baijerin- ja Ruotsin olutta sekä kaljaa, joita myytiin ainakin Godbyn kestikievarissa ja satamassa.

Tehdas on mainittu vielä vuoden 1880 tammikuun 7. päivä ilmestyneessä Folkwännen lehdessä, että "se on edelleen saaren merkittävin teollisuuslaitos". Vaikka laitos mainitaan merkittävänä, oli se tuotannoltaan muihin esim. Turun oluttehtaisiin verrattuna erittäin pieni. Toisaalta tehtaan koolla ei ollut suurempaa merkitystä, kun ei ollut kilpailua.

Tehdas sai uuden omistajan vuonna 1881, kun se siirtyi Helsinkiläiselle kassanhoitaja W. Mathias Erikssonille. Hänen aikana tehdasta alettiin kutsua nimellä Ämnäs Ölbryggeri. Oluenpanijana toimi edelleen Ekman.

Vuoden 1883 maaliskuussa oluttehtaan hirsinen ulkoseinä sytytettiin ulkopuolelta tuleen. Kukaan ei loukkaantunut palossa eikä palossa tuhoutunut muuta kuin tehtaan käyttöön tarkoitetut lämmityshalot ja sekalaista puutavaraa. Seuraavana päivänä, oluenpanija Ekmanin palatessa matkoilta, hän vain totesi tapahtuneen. Poliisitutkimuksissa ei selvinnyt palon sytyttäjää, syttymissyytä tai sitä miksei koko hirsirakenteinen tehdas palanut.

Omistaja Eriksson päätti vuoden 1883 lopulla rekisteröidä tehtaan osakeyhtiöksi. Alustavassa suunnitelmassa osakepääomaksi kaavailtiin 50.000 markkaa (500 à 100 markkaa), josta puolet sijoitettaisiin itse oluttehtaaseen eli uusiin laitteisiin ja puolet myymälään sekä liiketoiminnan ylläpitämiseen. Idea oli kaiketi hyvä, mutta sen sääntöjä ei koskaan hyväksytty. Näin ollen tehdas jatkoi entisellään.

Yksi erikoinen tapaus oli se, kun tehtaan oluenpanija Ekman katosi. Ekman oli perheellinen ja asui oluttehtaan tontilla, mutta erillisessä rakennuksessa. Myös tästä tapauksesta tehtiin poliisitutkinta, mutta Ekmania ei koskaan löydetty.

Ekmanin kadottua hänen paikalle tuli 1884 syksyllä ruotsalaissyntyinen panimomestari Adam Victor Wulff. Aiemmin Wulff oli toiminut samoissa tehtävissä mm. Loviisassa ja Porvoossa sekä viinanvalmistus- ja tislaustehtävissä Savonlinnassa. Muuttaessaan Ahvenanmaalle Wulff oli pitkälti yli 50-vuotias ja ns. alan vanha konkari.

Jostain syystä omistaja Erikssonin ja Wulffin välit eivät olleet järin lämpimät ja vuoden 1887 keväällä tilanne riistäytyi käsistä. Ensin Eriksson yritti myydä tehdasta Wulffille, mutta tämä kieltäytyi. Sitten hän yritti myydä tehdasta ulkopuolisille, mutta ostajaa ei ilmaantunut. Tämän jälkeen lokakuun 10. päivä tehdas syttyi tuleen, mutta palo saatiin sammutettua. Tutkimuksissa Wulff syytti palosta Erikssonia. Joka tapauksessa Eriksson jatkoi siitä mihin edellisellä kerralla jäi eli noin viikkoa myöhemmin, 18. päivä lokakuuta, tehdas syttyi jälleen tuleen ja paloi tällä kertaa maan tasalle. Käytännössä tehtaan toiminta loppui tähän.

Muuta: Ämnäsin oluttehtaan paikasta nykyään toimivalle Stallhagenin panimolle on noin 5 kilometriä.

Etiketti: tuntematon keräilijä (unknown collector)
__________
1865 - 1881 L. T. Lignell, Bryggeri (Ludwig Theodor Lignell)
1881 - 1887 Ämnäs Ölbryggeri (W. Mathias Eriksson)

<< Edellinen

kaupungit