HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

 Pori

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Aittaluoto Bryggeri
Aittaluoto
Pori

Aloittanut: 1847
Lopettanut: 1847

Historia:
Tehtaan perusti kauppias Aron Indrenius vuoden 1847 keväällä. Tehdas sijaitsi Aittaluodossa paikalla olleiden Kruunun makasiinien vieressä.
Aron kuoli 19.11.1847 ja oluen valmistus loppui siihen.
__________
1847 - 1847 Aittaluoto Bryggeri (Aron Indrenius)

 

Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy
Kaup. VI osa, Tontti N:o 265-268, 269-272 (nyk. Maantiekatu/Väinönkatu kulma)
Pori

Aloittanut: 1853
Lopettanut: 1928

Historia:
Oluttehtaan perusti kauppias Gustav Adolf Bäckman vuonna 1853 tiilitehtaansa yhteyteen kaupungin VI osaan. Mainittuna vuonna aluetta ei oltu vielä kaavoitettu, joten osoitteena mainitaan vain "Tiilitehdas Nro 2". Asemakaavoituksen jälkeen, vuonna 1879, tiilitehdas sijaitsi tonteilla 265-268.
Ensimmäisiltä vuosilta itse oluttehtaasta ei ole löytynyt tuotantotietoja tai tuotannon arvon tietoja lainkaan. Edes varmaa tietoa tehtaan nimestä ei ole löytynyt tältä ajalta. Myöhemmin painetuissa lähteissä nimenä mainitaan G. A. Bäckmans Bryggeri. Löytyneitä tietoja ovat lisäksi mm. että aloitusvuoden elokuun 12. ja 13. päivän välisenä yönä tiilitehtaalla sattui raju tulipalo. Tätä tulipaloa oli ensimmäisenä sammuttamassa Bäckmanin oluttehtaan oluenpanija Charles S. Magito. Ei ole tietoa millainen tulipalo oli tai mitä sammutustöissä tapahtui, mutta Magito palkittiin vakuutusyhtiön toimesta uutterasta sammutustyöstä 25 ruplan rahapalkinnolla. Magiton kohtalosta tiedetään lisäksi, että hän lopetti oluenpanemisen tulipaloon ja että hän kuoli noin puolen vuoden kuluttua palosta 15.2.1854.
Pari kuukautta tulipalon jälkeen oluenpanijaksi tuli Ruotsalaissyntyinen panimomestari Olof Wilhelm Sjöqvist. Hänenkin työura kesti noin puoli vuotta loppuen jo seuraavan vuoden toukokuussa, jolloin hän muutti takaisin Ruotsiin.
Tämän jälkeen tehdas lopetettiin. Tähän viittaa moni asia (*).
Oluttehtaan perustaja kauppias G. A. Bäckman kuoli 27.1.1856.

(*) Porin maistraatin alaiset yhtiöt vuodelta 1855 ilmoittavat oluttehtaiden lukumääräksi yksi, jolla oli yksi mestari. Tämä yksi tehdas oli Porin Baijerilainen Oluttehdas eikä Bäckmanin tehdas. Vuoteen 1861 tehtaiden lukumäärä pysyi samana.

Vuonna 1861 tapahtui muutos, nimitäin silloin leski Maria Bäckmanin rakennuttama uusi oluttehdas valmistui. Ei ole tietoa rakennettiinko tehdas samaan paikkaan kuin palanut vai uuteen paikkaan, mutta valmiina se oli alkuvuodesta 1861. Lisäksi hän sai luvan sen harjoittamiseen ja tuotteiden myymiseen. Oluenpanijana toimi ainakin Marian poika Carl Fredrik Bäckman. Näistä kuvioista sai alkunsa ns. Bäckmans Ölbryggeri. Vielä aloitusvuoden kesällä Maria Bäckman sai oluen ulosmyyntioikeudet kahteen eri osoitteeseen kaupungin ensimmäisessä osassa.

Bäckmanin tehtaan oluen vuosituotanto oli vuonna 1865 noin 53 000 litraa.
Vertailuksi Bayerin noin 157 000 litraa ja Fr. Ed. Grönwallin noin 25 000 litraa.

Leski Maria johti tehdasta kuolemaansa saakka joulukuuhun 1873. Seuraavan vuoden alusta tehtailun jatkajaksi tuli oluenpanijana toiminut Carl Fredrik Bäckman. Hän myös rekisteröi tehtaan 26.2.1874 nimelle C. F. Bäckmans Bryggeri. Hän toimi jatkossakin tehtaan oluenpanijana. Muutaman vuoden kuluttua hän palkkasi oluenpanon oppiin Kemiöläisen August Wilhelm Bergströmin. Bergström siirtyi vuonna 1881 Bäckmanin rinnalle toiseksi oluenpanijaksi. Vuonna 1886 valmistui 250.000 pulloa eli noin 190.500 litraa olutta. Työntekijöitä tehtaalla oli mestarin lisäksi kuusi. Samana vuonna Bergström lopetti ja siirtyi Fr. Ed. Grönwallin oluttehtaaseen. Uudeksi oluenpanijaksi tuli Nummesta Haukijärven oluttehtaalta Oskar Hjalmar Landén.
Tämän jälkeen toimintaa laajennettiin ja tuotantomääriä kasvatettiin. Ja kun laajennukset valmistuivat, se oli joka suhteessa Porin suurin oluttehdas.

Vuoden 1893 huhtikuussa Carl Fredrik kuoli ja leski Anna Emilia Bäckman jatkoi toimintaa. Koska Carl oli toiminut oluenpanijana, palkattiin tähän tehtävään Landénin rinnalle toiseksi oluenpanijaksi Nils Jaatinen. Jaatinen oli tunnollinen työntekijä, mutta Landén, joka oli vuosia kestäneen juomisen seurauksena menettänyt harkintakykynsä täysin. Lopulta saman vuoden elokuussa hän hirtti itsensä oluttehtaan vintille.
Vuodesta 1896 tehtaan ainoaksi oluenpanijaksi tuli Saksalaissyntyinen panimomestari Adolf Mandorff.

Vuoden 1898 alussa Bäckmanin oluttehtaan omistussuhteiden kanssa oli menty samaan tilanteeseen kuin Porin Baijerilaisen oluttehtaan kanssa eli tehtaiden omistukset olivat siirtyneet perillisille ja jopa heidän lapsillensa. Nimittäin Bäckmanin tehtaan omistivat leski Anna Bäckman sekä yhteensä seitsemän alaikäistä lasta. Ja Baijerilaisen oluttehtaan omistivat leski Maria Grönfeldt, leski Hilma Moliis jolla 3 lasta ja panimomestari Adolf Mandorff.
Kun tilanne oli tämä, sovittiin 15.4.1898 pidetyssä kokouksessa yhdistää nämä kaksi tehdasta. Nimeksi tuli Bäckmans Ölbryggeri Aktiebolag - Bäckmanin Olutpanimo Osakeyhtiö. Ensimmäiseen johtokuntaan kuuluivat mm. konsuli Frans Henrik Malin, isännöitsijä Herman Sarén ja leski Anna Bäckman. Osakepääoma oli 300.000 markkaa (á 1.000mk). Oluenpanija Mandorff siirtyi yhdistymisen jälkeen entiseen Baijerin tehtaaseen.
Virallisesti entiset yhtiöt lakkautettiin saman vuoden marraskuussa.

Koska tiilitehtaan ja oluttehtaan rakennukset olivat rakennettu usean vuosikymmenen aikana, oli ne sijoitettu hajalleen tonteille 265-272 (kaupungin VI osassa). Ja kun uusi asemakaava vahvistettiin vuonna 1900, sen säännöissä määrättiin, että rakennusten on oltava uuden katuverkon suuntaisesti. Näin ollen kaikki kiinteistöt rakennettiin (tai purettiin ja rakennettiin) uudestaan kortteliin 13 eli tonteille 269-272. Oluttehdas ei siis varsinaisesti muuttanut minnekään.
Varsinainen panimon rakennus rakennettiin tiilestä kyseisen korttelin Maantiekadun ja Väinönkadun puoleiseen kulmaan. Tontin keskelle rakennettiin myös varasto ja ulkorakennus sekä työväestölle asuintalo Maantiekadun ja Malminkadun kulmaan. Tehdasta ei rakennustöiden aikana virallisesti suljettu, mutta käytännössä koko tuotanto oli siirretty hetkellisesti entiseen Baijerin tehtaaseen.
(Nykyisin vuonna 2011 panimon päärakennuksessa toimii rengasliike).

Bäckman ja Bäckman No 2.
Johtokunnassa tapahtui seuraavien vuosien aikana useita muutoksia. Vuonna 1908 johtokuntaan kuuluivat kauppias Gustav Efraim Ramberg, Axel Grönfeldt ja konsuli Fredrik Emil Köhler. Varajäseneksi valittiin tuolloin Carl Fredrik Bäckmanin poika konsuli Nils Fredrik Bäckman. Oluenpanijana toimi panimomestari Arthur Sundqvist.
Vuonna 1909 isännöitsijäksi valittiin Carl Fredrikin poika Nils Fredrik Bäckman. Nils Fredrik valittiin seuraavana vuonna ja loppujen lopuksi yhtiön viimeiseksi toimitusjohtajaksi.

Seuraavat vuosikymmenet olivat kaikkien tehtaiden osalta hankalia niin ensimmäisestä maailmansodasta kuin kieltolaistakin johtuen.
Joka tapauksessa 1920-luvulla Bäckmanin tehtaan osakkeet ajautuivat pikku hiljaa Tamperelaisen Sulo Salmelinin haltuun. Lopulta vuonna 1927 kaikki osakkeet olivat hänellä.
Vuotta myöhemmin eli vuonna 1928 yhdistettiin tämä panimo sekä Oy Satakunnan Mallasjuoma Ab.
Hetken päästä, vielä saman vuoden lopulla, Salmelin rekisteröi tehtaansa nimelle Porin Oluttehdas Oy. Viimeinen oluenpanija, vuodesta 1924, oli Preussin Königsbergissä syntynyt panimomestari Georg Gustav Adolpf Fiebeck. Hän muutti yhdistymisen jälkeen Kotkaan.

Etiketit: Kim Lindberg
Tehtaan kuva: Satakunnan museon julkaisuja 6/1987. Kuvaaja: K. E. Klint
__________
1853 - 1854 G. A. Bäckmans Bryggeri (Gustav Adolf Bäckman)
1861 - 1873 G. A. Bäckmans Bryggeri (Maria Bäckman)
1873 - 1874 G. A. Bäckmans Bryggeri (Carl Fredrik Bäckman)
1874 - 1893 C. F. Bäckmans Bryggeri - C. F. Bäckmanin Panimo (Carl Fredrik Bäckman)
1893 - 1898 C. F. Bäckmans Bryggeri - C. F. Bäckmanin Panimo (Anna Emilia Bäckman)
1898 - 1927 Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy
(useita omistajia)
1927 - 1928 Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy (Sulo Salmelin)

 

Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy
Bayerska Bryggeriet
Tontti N:o 54, Nikolainkatu/Annankatu 3 (nyk. Valtakatu 17)
Pori

Aloittanut: 1854
Lopettanut: 1898

Historia:
Panimo perustettiin 12.4.1854, sillä silloin perustajat saivat oikeuden harjoittaa oluttehdasta ja myydä tuotteitansa. Perustajat olivat hovioikeuden notaari Carl Johan Lönegrén, konsuli Carl Anton Björnberg ja kauppias Isaak Karströmin kauppayhtiö I. Karström & Co. Tehdas rakennettiin (Porin palossa vuonna 1852) tuhoutuneeseen sokeritehtaaseen, joka korjattiin ja muutettiin oluttehtaaksi. Nimeksi mainitaan Bayerska Ölbryggeri tai Bayerska Ölbryggeribolag.

Ensimmäinen oluenpanija oli panimomestari Norman, mutta hän lopetti vuoden 1856 syksyllä ja hänen paikalle tuli Turusta Kingelinin oluttehtaalta panimomestari Carl Johan Johansson. Seuraavan vuoden marraskuussa tehtaaseen palkattiin kirjanpitäjäksi Ruotsalaissyntyinen panimomestari Frans August Öhberg (myöh. Öberg).
Tuotantomääristä ei ole löytynyt tietoja. Viimeisenä vuotenaan Normanin osalta tuotannon arvo oli 15.200 hopearuplaa ja Johanssonin aloitusvuotena 20.000 hopearuplaa.
Mestari Johansson itse asiassa vuokrasi koko tehtaan ja tästä syystä tehdasta kutsuttiin nimellä Johanssons Bryggeri tai Johanssons Bayerska Bryggeriet. Hän toimi tehtaalla myös isännöitsijänä. Työntekijöitä oli tuolloin palkattuna yhteensä kuusi, mutta toimintoja laajennettiin niin, että vuonna 1860 työntekijöitä oli jo kahdeksan. Tuotannon arvo ei näinä kahtena vuotena noussut kuitenkaan kuin 1.000:lla hopearuplalla. Samana vuonna kirjanpitäjä Öberg lopetti ja muutti Saloon.
Mestari Johansson lopetti työnsä vuoden 1863 heinäkuussa. Hänet korvasi Baijerilaissyntyinen panimomestari Filip Fredrik Kristofer Fischer. Ensimmäisenä täytenä vuotena 1864 Fischerin toimesta valmistui noin 52 000 litraa olutta ja noin 13 000 litraa kaljaa.
Nämä tuotantomäärät jäivät Fischerin osalta suurimmiksi, sillä edessä oli koko maata koskeva taloudellinen taantuma sekä ns. pula-aika.

Bayerilaisen oluttehtaan osalta taantuma ja muut seikat toivat omistajanvaihdoksia. Omistajanvaihdokset alkoivat, kun perustajista Carl Anton Björnberg kuoli vuoden 1866 marraskuussa. Seuraavaksi, vuoden 1868 alussa perustajista Isaak Karströmin kauppaliike I. Karström & Co. meni konkurssiin. Ja vielä vuoden 1871 tammikuussa perustajista Carl Johan Lönegrén hakeutui konkurssiin. Konkurssiin menneiden osuudet myytiin huutokaupoissa eri henkilöille.
Ei ole selvillä kuka kenenkin osuuden osti, mutta vuoden 1871 maaliskuun alussa huutokupassa myyjinä olivat Carl Anton Björnbergin kuolinpesä, Claës Fredrik Björnberg, Zacharias Björnberg ja August Fredrik Järnefelt.
Kyseisestä huutokaupasta tehtaan ja tontin osti palomestari Johan Gustaf Holmberg 36.000 markalla. Kaikkien näiden muutosten keskellä vuoden 1867 syksyllä panimomestari Fischer muutti Euraan ja hänen paikalle tuli panimomestari Martin Kåstell. Mutta hän lähti jo kahden vuoden päästä. Seuraavaksi oluenpanijaksi tuli vuonna 1869 aiemmin kirjurina työskennellyt ja Saloon muuttanut Ruotsalaissyntyinen panimomestari Frans August Öberg.

Lisäksi on mainittava, että mainitun taantuman aikana yhtiö rekisteröitiin osakeyhtiöksi, jonka säännöt vahvistettiin 18.9.1867. Nimeksi tuli Aktiebolaget Bayerska Bryggeriet i Björneborg ja se osakepääoma oli 120.000 markkaa.
Tämä kuulostaa hyvältä, mutta ilmeisesti (todennäköisesti) oluttehdas ei kuitenkaan toiminut osakeyhtiön alaisena. Syynä tähän voi olla se, että samaan aikaan tehtaalla tapahtui omistajanvaihdoksia ja vallitsi mainittu koko maan kattava taantuma.

Vuodesta 1871 johtajana ja isännöitsijänä toimi mainittu panimomestari Frans August Öberg. Yhtiön nimen allekirjoittivat tästä eteenpäin kauppias Johan Ferdinand Lojander sekä panimomestari Öberg. Joten he oletettavasti olivat ostaneet tehtaasta ja tontista osan, sillä omistajana mainitaan Holmberg & Co. Myöhemmin Holmberg myi osuutensa kokonaan Lojanderille ja Öbergille.

Oluttehtaan tuotteena oli Bayerin- ja Ruotsin olutta sekä simaa. Vuonna 1875 Bayerin olutta varten korkkeihin painettiin teksti BAY. B:BORG selventämään ostajalle, että tässä pullossa on juuri Bayerin tehtaan olutta. Tässä vaiheessa pulloissa ei ollut vielä tapana käyttää etikettejä.

1870 luvun lopulla omistajat olivat kauppaneuvos John Fredrik Grönfeldt, kauppiaat Johan Ferdinand Lojander ja Johan Henrik Moliis. Jokainen heistä omisti yhtiöstä 1/3 osan.
He rekisteröivät tehtaan joulukuussa 1879 nimelle Bayerska Ölbryggeriet i Björneborg, ja ilmoittivat, että uusi nimi astuu voimaan 1.1.1880.

Kahden vuoden kuluttua edellisestä rekisteröinnistä, yhtiö rekisteröitiin uudelle nimelle Björneborgs Bayerska Ölberyggeri Bolag. Isännöitsijänä toimi tämän jälkeen Frans Liljeqwist.

Panimomestari Öberg lopetti tehtävänsä vuonna 1886 ja paikalle saatiin Ruotsalaissyntyinen panimomestari Ernst Johan Emil Asplund. Vuodesta 1888 hän toimi myös isännöitsijänä.
Asplund osti kesällä 1895 Anna Östlingin pesänhoitajilta oluttehtaan ja siirtyi sinne. Heti tämän jälkeen kauppias Johan Ferdinand Lojander myi osuutensa tehtaasta oluenpanija August Wilhelm Bergströmille. Bergström ei kuitenkaan tullut tähän tehtaaseen oluenpanijaksi vaan Asplundin paikalle tuli panimomestari Arvid Tangzelius. Tangzeliuksesta tuli myös tehtaan toimitusjohtajana.
Yhtiön johtokuntaan kuuluivat edellä mainittujen lisäksi leski Maria Grönfelt ja Johan Henrik Moliis. Tästä eteenpäin oluttehdas mainitaan nimellä Bayerska Bryggeriet, mutta tämä nimi rekisteröitiin vasta vuoden 1896 joulukuun 12. päivä.

Näin edettiin vuoden 1898 huhtikuulle, jolloin pidettiin kokous, jossa allekirjoitettiin sopimus Bayerin oluttehtaan ja Bäckmanin oluttehtaan yhdistämisestä. Sopimus allekirjoitettiin 15.4.1898. (Tästä yhdistymisestä lisää Bäckmanin tehtaan kohdalla).

Panimomestari Tangzelius lopetti tehtävänsä vuoden 1898 lopussa, kun Bäckmanin tehtaan oluenpanija Saksalaissyntyinen Ruotsin kansalainen panimomestari Adolf Mandorff siirtyi tähän tehtaaseen.
Joka tapauksessa tämä tehdas kantoi yhdistymisen jälkeen virallisesti nimeä Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy, mutta tunnettiin myös nimellä Bäckmans Bryggeri No 2. Seuraavana vuonna Bäckmanin oluttehtaan konttori muutettiin kokonaisuudessaan tähän entiseen Bayerin tehtaaseen. Vuonna 1903 mestari Mandorff muutti Raumalle ja hänen paikalle tuli panimomestari Seth Elliot.

(Koska Bäckmanin ja entisen Bayerin tehtaan omisti yksi yhtiö, lopputarinan voi lukea Bäckmanin tehtaan kohdalta Bäckman ja Bäckman No 2.

Etiketit: Kim Lindberg
Valokuva: K. E. Klint
__________
1854 - 1880 Bayerska Ölbryggeribolag
1880 - 1882 Bayerska Bryggeriet i Björneborg -
Bayerin Oluttehdas Porissa
1882 - 1896 Björneborgs Bayerska Ölbryggeri Bolag

1896 - 1898 Bayerska Bryggeriet - Bayerin Olutpanimo

1898 - 1928 Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy

 

K. F. Grönwall, Oluttehdas
Tontti N:o 67, Torikatu/Annankatu (nyk. Gallen-Kallelankatu 19/Annankatu kulma)
Pori

Aloittanut: 1862
Lopettanut: 1918

Historia:
Panimotoiminta tällä tontilla alkoi, kun Fredrik Edvard Grönvall sai oluen valmistus- ja myyntiluvan 14.10.1862.

Panimo sijaitsi nyk. Annankadun puoleisessa talossa eli tontin päärakennuksessa. 1865 valmistui 15 700 litraa olutta ja 5 200 litraa kaljaa. Työntekijöitä oli tuolloin 3.

Entinen C. F. Bäckmanin panimon oluenpanija August Wilhelm Bergström siirtyi tähän tehtaaseen vuonna 1886. Seuraavan vuoden marraskuussa hän vuokrasi koko tehtaan ja vuokraksi sovittiin 3.000 markkaa vuodessa. Työntekijöitä oli 1887 edelleen 3 ja olutta valmistui 4 300 kannua.
Panimosta käytettiin hänen aikanaan nimeä A. W. Bergströmin Oluttehdas.

Perustajan pojan poika Alarik Grönwall oli oppilaana 1890-luvun alussa panimolla, sekä hetken oluenpanijana, kunnes perusti oman panimon vuoden 1895 lopulla. Oluista vastasi tämän jälkeen Baijerilainen panimomestari Wilhelm Barschdorf sopimuksella, joka allekirjoitettiin 7.1.1896. Oppilaana Barschdofilla oli hetken Hugo Grönwall. Vuokraaja August Wilhelm Bergström ehti toimia tehtaassa toukokuuhun 1898, jolloin kuoli. Kuoleman jälkeen Bayerin oluttehtaan panimomestari Adolf Mandorff osti Bergströmin osuuden Bayerin oluttehtaaseen 39.000 markalla.
Panimo siirtyi tämän jälkeen Karl Fredrik Grönwallille.
Virallinen rekisteröinti tapahtui kuitenkin vasta 1904. Tehdas lopetettiin vuonna 1918.

Sanomalehti: 13.02.1863 Björneborgs Tidning
__________
1862 - 1887 Fr. Ed. Grönwall, Oluttehdas (Fredrik Edvard Grönwall)
1887 - 1898 A. W. Bergstömin Oluttehdas (vuokr. August Wilhelm Bergström)
1898 - 1904 Fr. Ed. Grönwall, Oluttehdas (Karl Fredrik Grönwall)
1904 - 1918 K. F. Grönwall, Oluttehdas (Karl Fredrik Grönwall)

 

Carl Leon. Lindeqvist, Oluttehdas
Tontti N:o 74, Nikolainkatu (nyk. Valtakatu 18)
Pori

Aloittanut: 1869
Lopettanut: 1883

Historia:
Oluttehtaan perusti Ruotsalaissyntyinen oluenpanija Gustaf Johansson vuonna 1869. Laitos rakennettiin Nikolaintorin kulmaan tontille 74 (nyk. Pohjoispuistoon Valtakadun kulmaan), josta puolet omisti Johanssonin aviopuolison Amandan äiti merimiehenleski Wilhelmina Söderman (os. Rosendahl). Oluttehtaan niminä mainitaan Södermans Bryggeri tai Johanssons Bryggeri lähteestä riippuen. Tehdas on myös mainittu nimellä Sjömansenka Wilhelmina Södermans Ölbryggeri (suom. Merimiehenleski Wilhelmina Södermanin Oluttehdas). Oli nimi virallisesti mikä hyvänsä, sitä johti ja hoiti oluenpanija Gustaf Johansson.

Aloitusvuonna myynnissä oli ainakin simaa ja kaljaa (swagöl), mutta myös olutta. Varsinaisesti Bayerin olut mainitaan tuotannossa ensikerran vuoden 1871 keväällä. Kaikkiaan vuonna 1871 olutta valmistui vain noin 6.500 litraa olutta ja lisäksi noin 5.200 litraa kaljaa. Eli tehdas oli Porin tehtaisiin nähden erittäin pieni. Tuotantoluvut vuodelta 1874 ovat noin 3 900 litraa olutta ja noin 5 200 litraa kaljaa.

Mainittavaa on, että tehtaan tuotteita sai vain tehtaan omasta anniskelupaikasta, jossa toimi myös lukusali. Olutta ei pullotettu eikä Johansson osallistunut muiden tehtaiden kanssa kilpailemaan hinnoilla.
Vuoden 1877 syyskyyn alussa Johansson myi tehtaansa laitteineen ja varastoineen paroni Eugen Napoleon Stjerncrantzille 25.000 markalla. Toiminta jatkui uuden omistajan kanssa kuten ennenkin.

Tehdas vaihtoi omistajaa uudestaan vuoden 1879 lopulla, jolloin Vaasalainen kaakeliuunien valmistaja ja oluenpanija Carl Leonhard Lindeqvist osti tehtaan. Hän rekisteröi tehtaan myös omalle nimellensä. Oluenpanijaksi ja isännöitsijäksi tuli tietysti Gustav Johansson, jonka johdolla tiloja uusittiin.
Tapahtui kuitenkin niin, että j
uuri kun tehdas oli saatu käyntiin, sattui tehtaalla 10.3.1880 paha onnettomuus, nimittäin Johanssonin taskussa ollut pistooli laukesi ja lävisti kuolettavasti alavatsan.
Tämä ei lopettanut oluenpanoa tehtaalla, sillä Lindeqvist oli myös oluenpanija. Ainoana Lindeqvistin aikana tuotannossa olleena oluena mainitaan Bayerskt öl, jota valmistui ensimmäisenä vuotena noin 4.700 litraa.

Omistaja Lindeqvist teki sopimuksen Porin kaupungin kanssa, jossa sovittiin kaupungin sanomalehtien lukusalin siirtämisestä rakennuksen anniskeluhuoneeseen. Eli Johanssonin tapaan anniskelupaikka toimi myös lukusalina. Tästä lukusalista innostuneena Lindeqvist osti lukusaliin myös suuren määrän kirjoja asiakkaiden luettavaksi. Samalla hän sijoitti rahoja porsliini- sekä kupariesineisiin ja mm. uuden teatteritalon osakkeisiin.
Oli miten oli,
monenlaista intoa oli ilmeisesti liikaakin, sillä panimo ajautui konkurssiin huomattavien velkojen vuoksi jo vuonna 1883. Konkurssihuutokaupassa joulukuussa 1883 huudettiin koko talo sisältäen toimintakuntoisen panimon sekä 2/5 osaa tonttia. Ostaja oli Fredrik Rosenberg ja hinta 12.000 markkaa. Hintaan sisältyi lisäksi mm. yli 70 tyhjää oluttynnyriä, useita teatteritalon osakkeita sekä kirjoja. Rosenberg ei jatkanut oluen valmistusta.

Sanomalehti: 18.12.1880 Björneborgs Tidning
__________
1869 - 1874 Johanssons Bryggeri (Henrik Söderman)
1874 - 1877 Johanssons Bryggeri (Wilhemina Söderman)
1877 - 1880 Johanssons Bryggeri (Eugen Napoleon Stjerncrantz)
1880 - 1883 Carl Leon. Lindeqvist, Oluttehdas (Carl Leonhard Lindeqvist)

 

Oy Satakunnan Mallasjuoma Ab
Tontti N:o 82, Torkatu (nyk. Gallen-Kallelankatu 16)
Pori

Aloittanut: 1872
Lopettanut: 1929

Historia:
Panimon perusti Fredrik Erland Grönvall vuonna 1872. Tehdas sai nimekseen Uusi Oluttehdas.

Panimossa tapahtui paha tulipalo 7. marraskuuta 1879, jonka seurauksena koko panimorakennus paloi täysin. Koko laitos rakennettiin uudestaan ja laajennettiin. Tämän jälkeen tehtaasta käytettiin toisinaan nimeä Iso Oluttehdas.

Vuonna 1890-luvun alussa tuotannosta vastasi panimomestari Juho Aleksius Wirtanen.
Perustaja Fredrik Erland Grönvall kuoli helmikuussa 1894, jonka jälkeen toimintaa jatkoi hänen poikansa Karl Fredrik Grönwall.


Isän ja pojan aikaiset Culmbacher etiketit.

Karl Fredrik jatkoi alussa panimon toimintaa vuokraamalla sen perikunnalta. Vuoden 1895 aikana panimossa tehtiin pieniä uudistuksia ja korjauksia. Niiden valmistuttua joulukuussa 1896 Karl Fredrik osti koko panimon ja rekisteröi sen omiin nimiinsä. Seuraavana vuonna oluenpanijaksi tuli Adolf Oscar Fredrik Sippel.

Muutama vuosi tämän jälkeen Karl Fredrik osti isoisänsä 1862 perustaman panimon (Fr. Ed. Grönvall) ja vielä vuonna 1910 hän osti Hugo veljen mietojuomatehtaan. Vuonna 1918, kieltolain pelossa, hän lopetti nämä tehtaat. Tämän jälkeen hänellä oli jäljellä tämä Uusi Panimo, jonka hän päätti muuttaa vuoden 1919 helmikuun 19. päivä osakeyhtiöksi nimellä Oy Satakunnan Mallasjuoma Ab.
Ensimmäiseen johtokuntaan kuuluivat: Karl Fredrik Grönwall, kauppiaat K. A. Harjunmaa, Janne Rosengren, Werner Koski ja Kustaa Kyöstilä. Isännöitsijäksi tuli toimitusjohtajaksi valittu V. Liukkonen. Osakepääoma oli 450.000 markkaa. Seuraavien vuosien aikana johtokuntaan tuli muutoksia.

Vuoden 1927 maaliskuussa yhtiökokouksessa valittiin täysin uusi hallitus, johon kuuluivat konsuli Sulo Salmelin, rouva Rosa Salmelin, panimomestari Frithiof Viktor Lundgren, konttoripäälikkö O. Nieminen ja insinööri Väinö Jorma. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Sulo Salmelin ja isännöitsijäksi Vilho Sivander (myöh. Sivanne).

Tällä kokoonpanolla tehtiin seuraava askel, kun 21.10.1927 Salmelin osti konsuli Nils Bäckmanilta koko Bäckmanin oluttehtaan osakekannan.

Seuraavana vuonna tämä panimo ja Bäckmans Bryggeri Ab yhdistettiin ja rekisteröitiin nimelle Porin Oluttehdas Oy. Lopullisesti panimo suljettiin vuonna 1929.

Etiketit: Kim Lindberg
__________
1872 - 1894 Nya Bryggeriet - Uusi Olutpanimo (Fredrik Erland Grönwall)
1894 - 1896 Nya Bryggeriet - Uusi Olutpanimo (Karl Fredrik Grönwall)
1896 - 1919 Nya Bryggeriet - Uusi Olutpanimo, K. F. Grönwall (Karl Fredrik Grönwall)
1919 - 1927 Oy Satakunnan Mallasjuoma Ab (Karl Fredrik Grönwall)
1927 - 1929 Oy Satakunnan Mallasjuoma Ab (Sulo Salmelin)

 

Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy
Tontti N:o 69, Nikolainkatu (nyk. Valtakatu 22)
Pori

Aloittanut: 1873
Lopettanut: 1914

Historia:
Värjärimestari Elias Wessman perusti oluttehtaan omistamaansa taloon vuoden 1873 maaliskuussa. Panimo sijaitsi Nikolainkadulla vastapäätä Baijerilaista Oluttehdasta tontilla numero 69. Lopullisesti tehdas valmistui seuraavan vuoden alussa.


Tammikuussa 1874 julkaistu sanomalehtimainos.

Tuotantoon kuuluivat Ruotsin- ja Baijerin oluet.
Työntekijöitä oli vuonna 1874 neljä ja tuotanto n. 5.000 kannua olutta. Heikon menekin takia hän myi vielä vuonna 1874 kiinteistön tehtaineen apteekkari E. Liljebäckille. Kauppahinta, joka oli 30.000 markkaa, vahvistettiin syyskuussa. Wessman kuitenkin jatkoi oluen valmistusta, kunnes uusi jatkaja ilmaantuisi.
Miltei heti tämän jälkeen marraskuussa tehdas siirtyi Höyrylaivan kapteeni ja koneenkäyttäjä Lars Gustav Östlingin omistukseen, joka jatkoi oluttehtaan toimintaa. Hän maksoi tehtaasta 33.000 markkaa. Toisena oluenpanijana toimi Hans Richard Eriksson vuoteen 1880.
Tehdas oli kuitenkin pieni, nimittäin olutta valmistui ko. vuonna vain 15 000 litraa. Seuraavina vuosina tehdasta laajennettiin. Tammikuussa 1882 valmistuspuolelle tuli oluenpanija Oskar Hjalmar Landén. Hän toimi kuitenkin vain seuraavan vuoden syksyyn kunnes osti Haukijärven Oluttehtaan Nummesta ja muutti sinne.

Panimosta alettiin käyttää Östlingin aikana sen epävirallisia nimiä Nya Finska Bryggeriet - Uusi Suomalainen Oluttehdas tai Östlingska Ölbryggeriet. Vuonna 1886 valmistui noin 33.600 litraa olutta.
Vuoden 1888 toukokuussa Östling kuoli. Koska tehdas oli hyvässä kunnossa, leski Anna Östling oli valmis jatkamaan panimotoimintaa ja tarjosi tehdastaan vuokralle.


L. G. Östlingin virvoitusjuomapullon kohokirjoitus L. G. Östling, Björneborg, Selters.

Kirjanpitäjä Johan Wilhelm Lejman sai maistraatin luvan helmikuussa 1890 valmistaa ja myydä olutta Anna Östlingiltä vuokraamassa oluttehtaassa. Hän muutti tehtaan nimeksi John W. Lejman, Bryggeri. Heti ensivuotena valmistui 84 000 litraa olutta.

Hänen valmistamansa Baijerin- tai Lager oluet eivät menneet kaupaksi, joten hän luopui tehtaasta vuokrasopimuksineen jo syksyllä 1892.

Vuoden 1893 alusta alkaen Anna haki tehtaalleen jälleen uutta jatkajaa. Uudeksi oluenpanijaksi saatiin Ruotsalaissyntyinen oluenpanija J. H. Granstedt. Nyt tehdasta ei vuokrattu vaan tehtailijana toimi Anna itse. Tuotanto oli vuonna 1893 noin 123 000 litraa.
Nimeksi otettiin takaisin myös vanha epävirallinen Nya Finska Bryggeriet - Uusi Suomalainen Oluttehdas. Näin toimittiin vuoden 1895 kevääseen, jolloin Anna kuoli ja tehdas haettiin konkurssiin. Koko Annalta jäänyt omaisuus meni kesällä myyntiin.

Tehtaan osti (pesänhoitajilta) Bayerska Ölbryggerin silloinen isännöitsijä Ruotsalaissyntyinen panimomestari Ernst Johan Emil Asplund. Kesäkuun 15. päivä 1895 tehdyn kauppakirjan mukaan hinta 40.000 markkaa sisälsi tontin sekä kaiken tontilla olevan. Jopa puhelinnumero (numero 88) siirtyi kaupassa Asplundille. Hän myös rekisteröi tehtaan nimiinsä. Työttömäksi jäävä oluenpanija Granstedt ei pitänyt tilanteesta ja kun uuttakaan työpaikkaa ei löytynyt, hän päätyi epätoivoisena ampumaan itsensä.
Asplundin aikana tuotantotiloja ja laitteita uusittiin vuoden 1895 heinä- elokuun aikana.
Tilojen valmistuttua ensituotteita mainitaan olleen virvoitusjuomat Wischy, Sooda ja Tiwoli-Samppanja. Seuraavan vuoden keväästä lähtien valmistettiin mm. Baijerin olutta, varasto olutta ja sahtia.

Asplund myi panimon huhtikuussa 1900 Kotkalaiselle ravintoloitsija ja oluenpanija Carl Johan Hilmer Edlundille. Panimosta käytettiin tästä lähtien myös nimiä H. Edlunds Ölbryggeri tai Edlundin Oluttehdas.
Asplund perusti tämän jälkeen virvoitusjuomatehtaan nimelle Asplundin Limonadi ja Virvoitusjuomatehdas osoitteeseen
Katariinankatu 10, Pori.

Edlund myi tehtaan jo kahden vuoden kuluttua (heinäkuussa 1902) Bäckmanin Oluttehdas Osakeyhtiölle. Kauppaan kuului kiinteistöt, irtaimistot ja varastot sekä puoli tonttia. Hinta oli 82.000 markkaa, jolla Edlund luovutti tehtaan ilman päivämäärää eli heti.
Tehdas sai kutsumanimekseen Bäckmanin Oluttehdas Nro 3.
Oluiden ja muiden juomien valmistus jatkui arviolta vuoteen 1914.

Pullo: Mika Svensberg
Etiketit: Kim Lindberg
Sanomalehti: 17.01.1874 Björneborgs Tidning

__________

1873 - 1874 Elias Wessman, Oluttehdas (Elias Wessman)
1874 - 1874 Elias Wessman, Oluttehdas (E. Liljebäck)
1874 - 1888 L. G. Östling, Oluttehdas (Lars Gustav Östling)
1888 - 1890 L. G. Östling, Oluttehdas (Anna Östling)
1890 - 1892 John W. Lejmans Bryggeri (Johan Wilhelm Lejman)
1892 - 1895 L. G. Östling, Oluttehdas (Anna Östling)
1895 - 1900 E. Asplunds Bryggeri - E. Asplund'in Panimo (Ernst Asplund)
1900 - 1902 Hilmer Edlunds Ölbryggeri (Carl Johan Hilmer Edlund)
1902 - 1914 Bäckmans Ölbryggeri Ab - Bäckmanin Olutpanimo Oy (useita omistajia)

 

Hugo Grönwall, Olut ja Kaljatehdas
Tontti N:o 67, Torikatu (nyk. Gallen-Kallelankatu 19)
Pori

Aloittanut: 1895
Lopettanut: 1918

Historia:
Alarik Grönwall perusti, jo tontilla olleen panimon viereen, oman panimon vuoden 1895 lokakuun 28. päivä. Alarik kuitenkin kuoli yllättäen 7. toukokuuta 1896 vain 23 vuotiaana ja leski Ellen Erika Grönwall yritti jatkaa panimon toimintaa. Oluita Ellen Erika ei kuitenkaan osannut valmistaa, joten avuksi tuli Alarikin veli Hugo Grönwall.

Muutaman kuukauden kuluttua syyskuussa Hugo osti koko panimon ja rekisteröi sen omiin nimiinsä. Hugo valmisti alussa pääsääntöisesti Bayerin olutta, joka tunnettiin ns. vahvana oluena, mutta raittiusjärjestöjen ansiosta miedompien juomien menekki oli kasvamaan päin. Perinteisten vahvojen oluiden rinnalle tulivat mm. vuonna 1905 kotikalja sekä vuonna 1908 mietomallasjuoma nimeltään Reform. Miedot juomat myivät hyvin, joten Hugo muutti tehtaan kokonaan kaljatehtaaksi. Vielä kyseisenä vuonna 1908 nimeksi tuli Hugo Grönwallin Olut- ja Kaljatehdas.
Hugo kuitenkin kuoli tammikuussa 1910. Avuksi tuli Hugon veli Karl Fredrik Grönwall, joka osti tehtaan leski Ida Elinalta vielä saman vuonna.

Karl Fredrik ei kuitenkaan rekisteröinyt tehdasta omiin nimiinsä vaan kunnioitti Hugon perintöä ja jatkoi vanhalla nimellä. Tuotannossa oli lähinnä mietoja mallasjuomia eli kaljaa. Tehdas lopetettiin kieltolain alla vuonna 1918.

Etiketti: Kim Lindberg
__________
1895 - 1896 Alarik Grönwall, Oluttehdas (Alarik Grönwall)
1896 - 1896 Alarik Grönwall, Oluttehdas (Ellen Erika Grönwall)
1896 - 1908 Hugo Grönwall, Oluttehdas (Hugo Grönwall)
1908 - 1910 Hugo Gröwallin Olut- ja Kaljatehdas (Hugo Grönwall)
1910 - 1918 Hugo Grönwall, Olut- ja Kaljatehdas (Karl Fredrik Grönwall)

 

K. F. Grönwallin Kaljatehdas
Tontti N:o 170, Antinkatu/Mikonkatu kulma (nyk. Antinkatu 20)
Pori

Aloittanut: 1903
Lopettanut: 1914

Historia:
Karl Fredrik Grönwall päätti hakea lupaa (vielä yhdelle) oluttehtaalle helmikuussa 1903. Lupa myönnettiin toukokuussa ja tehtaan rakentaminen aloitettiin kaupungin neljänteen osaan Antinkadun ja Mikonkadun kulmaan. Tehdas sai nimekseen K. F. Grönwallin Panimo.

Ensioluet tulivat markkinoille aloitusvuoden syksyllä. Tuotannossa oli oluen ja kaljan lisäksi myös sima. Tehtaalle ei haettu lupaa omalle olutmyymälälle, joten ilmeisesti tämän tehtaan tarkoitus oli vain nostaa Grönwallin tehtaiden tuotantokapasiteettia mietojen juomien osalta.
Verotuksen kiristyessä vuonna 1908 tehdas lopetti vahvan oluen valmistuksen kokonaan ja keskittyi pelkästään mietoihin juomiin. Nimi muutettiin samalla muotoon K. F. Grönwallin Kaljatehdas. Toimintaa jatkettiin arviolta vuoteen 1914.
__________
1903 - 1908 K. F. Grönwallin Panimo (Karl Fredrik Grönwall)
1908 - 1914 K. F. Grönwallin Kaljatehdas (Karl Fredrik Grönwall)

 

Oy Sinebrychoff Ab, Porin panimo
Hallituskatu 18
28100 Pori

Aloittanut: 1928
Lopettanut: 2009

Historia:
Porin Oluttehdas Oy sai alkunsa, kun kaksi panimoa yhdistettiin eli Bäckmans Ölbryggeri Ab ja Oy Satakunnan Mallasjuoma Ab vuonna 1928. Omistaja (ja yhdistäjä) oli Tamperelaisen Oy Pyynikin omistaja konsuli Sulo Toivo Valdemar Salmelin. Yhdistymisen jälkeen uudet tehdasrakennukset valmistuivat vaiheittain tonteille numero 56 ja 57 (nyk. Hallituskatu 18). Samassa korttelissa, joskin toisella puolella, oli ennestään entinen Bayerin oluttehdas, joten toiminta alkoi saman tien. Entinen Bayerin tehdas oli siirtynyt Bäckmanin omistukseen jo vuonna 1898.

Salmelinin aikana kehiteltiin myös uusia juomia, joista nykyään tunnetuin oli vuonna 1929 markkinoille tullut mietomallasjuoma Karhu. Atlas Portteri tuli markkinoille kesäkuussa 1931. Karhu III näki päivänvalon syyskuussa 1932. Oluenpanijana toimi tuolloin panimomestari Axel J. R. Grönfors. Hän lopetti tehtävänsä vuonna 1938 ja jatkajaksi tuli Tampereelta panimomestari Ernst Wilhelm Wennerstrand vuoteen 1946. Samana vuonna valmistui tontille uusi panimorakennus ja oluenpano lopetettiin vanhassa Bayerin tehtaan kiinteistössä. Eli varsinaista panimotoimintaa harjoitettiin tässä talossa yhteensä 84 vuotta.

Omistajan konsuli Salmelinin kuoltua, keväällä 1930, panimoa johti leski Rosa Aleksandra Salmelin. Hänen aikanaan, vuonna 1940, tehdas liitettiin Tamperelaiseen Oy Pyynikkiin. Ja kun Rosa luopui johtajuudesta vuonna 1959, jatkajaksi siirtyi hänen poikansa Mauno Erik Salmelin. Mauno Erik irrotti ensitöikseen tehtaan Pyynikistä.
Porin Oluttehtaan ansioihin kuuluu myös se, että vuonna 1961 pullon rinnalle otettiin käyttöön tölkki.
Oluenpanijaksi tuli vuonna 1970 Uuno Sivanne.


Yllä etikettejä 1930-luvulta.

 


Karhu logojen historiaa:

Jääkarhu oli Pyynikin virallinen logo ja oli käytössä Porissa enemmän ja vähemmän vuodesta 1940.

Pallopää karhu otettiin käyttöön 1961.

Kaksi karhua seläkkäin logo tuli käyttöön 1972 (III-oluen logossa oli kolme kyseistä karhua peräkkäin).

Vähän sivulle katsova karhu oli käytössä vuodet 1975-1989 (jonka kaulaetiketin teksti Porilaista muutettiin vuonna 1983 muotoon Täyttä Olutta).

Vuonna 1989 tuli markkinoille suoraan edestä kuvattu (ja viimeiseksi jäänyt) karhu logo.

Osakkeet siirtyivät lopulta vuonna 1972 Oy Sinebrychoff Ab:n haltuun. Tämän jälkeen tehdas uudistettiin lähes täysin. Sinebrychoffin myötä myös logo muuttui lähes huomaamattomaksi silhuetti kuvaksi.
Merkittäviä teknisiä johtajia sekä panimomestareita olivat mm. Martti Riihikallio vuosina 1946-1965, Esa Vahva vuosina 1960-1966, Georg Orlov vuosina 1966-1987, Rudolf Richard Georg Krichenbauer vuosina 1966-1982, Uuno Sivanne vuodesta 1970, Jari Väänänen vuosina 1996-2005 ja Ilkka Vanhatalo vuosina 1984-2008.
Vuodesta 1997 aina tehtaan sulkemiseen saakka eli vuoteen 2009, omistajana oli Tanskalainen Carlsberg A/S. Carlsberg olutta pantiin lisenssillä Porissa vuodesta 1989.

Etiketiti: Kim Lindberg
__________
1928 - 1930 Porin Oluttehdas Oy (Sulo Salmelin)
1930 - 1959 Porin Oluttehdas Oy (Rosa Salmelin, ..)
1959 - 1972 Porin Oluttehdas Oy (Mauno Erik Salmelin, ..)
1972 - 1997 Oy Sinebrychoff Ab, Porin panimo (Oy Sinebrychoff Ab)
1997 - 2009 Oy Sinebrychoff Ab, Porin panimo (Carlsberg A/S, Tanska)

alustat

 

Ravintola Liisanpuisto
Liisankatu 20
28100 Pori

Aloittanut: 1996
Lopettanut: 2007

Historia:
Lähinnä koulutustarkoitukseen tarkoitettu panimo perustettiin vuonna 1996. Yhteyshenkilöinä Porin Palveluopistossa toimivat tuolloin Marja Mikkola ja Ari Åkerström.
Laitteet ja astiat hankittiin juuri lopettaneesta Gasterian Panimosta Ulvilasta. Keittokoko oli 60 litraa. Tiettävästi ainoa myyntiin tullut olut (tuli markkinoille vuonna 1997) sai nimekseen Täys Käsi Täysmallasolut.
Seuraavina vuosina oluenpano ei ilmeisesti kuulunut enää opinto-ohjelmaan.
__________
1996 - 2007 Ravintola Liisanpuisto (Porin Ammattiopisto)

alustat

 

Panimoravintola Beer Hunter’s
Antinkatu 11
28100 Pori
[www fb]

Aloittanut: 1998

Historia:
Panimoravintola Beer Hunter's perustettiin Porin torin laidalle vuonna 1998. Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja on Mika Tuhkanen (ent. Heikkinen).
Tuotannossa on lukuisia Mufloni nimisiä erikoisoluita sekä toisinaan myös sahtia.
Vuodesta 2001 tuotannossa on ollut myös mallasviski. Ensiviski Old Buck tuli myyntiin 25.11.2004.

Vuoden 2012 syyskuussa Tuhkanen osti lopettaneen Karhupanimon laitteet, joilla pullomyyntiin saatiin tarvittavaa lisäkapasiteettiä.

Oluenpanijoina ovat toimineet mm. Aarne Heikkinen, Mika Tuhkanen, Jussi-Pekka Heikkinen, Mika Kastrén, Jouni Savolainen, Erik Ekholm, Eemeli Tuhkanen sekä Ville Hakala.

Kuva: Antti Räty
__________
1998 - 2000 Panimoravintola Beer Hunter's (Kuunari Aarne ja Sinikka Heikkinen Ky)
2000 - 2009 Panimoravintola Beer Hunter's Ky (Mika Tuhkanen)
2009 - ____ Panimoravintola Beer Hunter's (Panimoravintola Beer Hunter's Oy)

alustat

 

Ravintola Panimo
Hallituskatu 18
28100 Pori

Aloittanut: 2008
Lopettanut: 2014

Historia:
Panimon perusti Oy Sinebrychoff Ab (Carlsberg A/S) muuttamalla vanhan sähkölaitoksen kiinteistön pienpanimoksi ja antoi sille nimeksi Karhupanimo. Avajaisia vietettiin 10.7.2008.
Oluista vastaa Sinebrychoffilla aiemmin toiminut olutmestari Heikki Vuokko.

Panimon laitteet kuparipannuineen ovat Itävaltalaisen SALM yhtiön valmistamat ja Poria ennen laitteet olivat Turkulaisen panimoravintola Hermanin käyttössä.

Panimon yhteydessä toimivaa ravintolatoimintaa hoiti ensimmäiset neljä vuotta (Sedu Koskisen) SK-ravintolat. Ravintola oli ensimmäisen vuoden nimeltään Schönes Fräulein, mutta päivämäärällä 3.7.2009 nimi muutettiin Pub Karhupanimoksi.

Ravintolan ovet sulkeutuivat muutostöiden takia 29.1.2011 ja avautuivat runsaan kuukauden kuluttua 4.3., jonka jälkeen ravintola sai nimen Colorado Mts. Bar & Grill.
Runsaan puolen vuoden kuluttua syksyllä ravintolasta ilmoitettiin, että "meillä on siirrytty tilausravintolaperiaatteeseen eli emme ole talvikaudella auki säännöllisesti".
Lopulta 17.8.2012 SK-ravintolat lopetti toiminnan tässä osoitteessa ja sulki ovensa.

Muutaman viikon kuluttua lopetuksesta uutisoitiin, että "Mika Tuhkanen (Beer Huntersin omistaja) vuokraa panimon Sinebrychoffilta ja ryhtyy pyörittämään myös ravintolapuolta".
Ravintola Panimo
nimen saanut ravintola avasi ovensa 4.10.2012.
Beerhuntersin toiminnan ja laajentumisen kannalta lisäkapasiteetti tarve poistui, nimittäin valmistuvat oluet menevät suurelta osin juuri pullomyyntiin. Keittokapasiteetti oli alussa 1 000 litraa ja käymiskapasiteetti 12 000 litraa.

Vuonna 2013 panimon logot muutettiin uusiksi ja huhtikuun lopussa panimon yhteyteen avattiin pieni elintarvikemyymälä. Myymälästä voi ostaa maitokauppavahvuisia oluita mukaan vietäväksi.

Toiminta lopetettiin tässä osoitteessa vuoden 2014 elokuun 2. päivä ja tuotanto jatkuu Porin Herralahdessa.

 

"Herralahden Panimo"
Korjuuntie 24
28360 Pori

Aloittanut: 2014

Historia:
Tämä panimo on Ravintola Panimon jatkaja, jonka omistaja Mika Tuhkanen lakkautti vuoden 2014 elokuun 2. päivä. Tässä uudessa laitoksessa ensipullotus tapahtui heinäkuun viimeinen päivä.
Oluenpanijoina toimivat alussa mm. Erik Ekholm ja Eemeli Tuhkanen. Paikalla ei ole anniskeluravintolaa.

Etiketit: Mika Vellonen
Kuvat: Antti Räty
__________
2008 - 2009 Karhupanimo (Oy Sinebrychoff Ab/Carlsberg AS)
2009 - 2012 Pub Karhupanimo (Oy Sinebrychoff Ab/Carlsberg AS)
2012 - 2014 Ravintola Panimo (Mika Tuhkanen)
2014 - ____ "Herralahden Panimo" (Beer Hunter's Oy)

alustat

 

Ruosniemi Brewery
Eetunkuja 6
Ruosniemi
28220 Pori

Aloittanut: 2011
Lopettanut: 2019

Historia:
Juho-Matti Karpale sekä viisi muuta yhtiökumppania perustivat panimon vuonna 2011. Itse yhtiö on rekisteröity Espooseen, mutta toimipaikka eli panimo rakennettiin Porin Ruosniemeen ja valmistui vuoden 2012 tammikuussa.

Panimo sijaitsee vanhassa navetassa, joka muutettiin toimintaan sopivaksi. Ensimmäiset laitteet olivat peräisin Turusta vanhasta meijeristä, jotka nekin muutettiin toimintaan sopivammiksi.

Keittokoko oli aluksi 400 litraa, mutta on myöhemmin nostettu 550 litraan. Vuosituotanto oli alussa noin 10 000 litraa, mutta vuonna 2016 uusien laitehankintojen ansiosta jo noin 150 000 litraa.

Varsinaista panimoravintolaa ei paikalla ole. Kuvassa yllä KEG etiketti.
Oluidenpanosta vastaavat perustajista enemmän tai vähemmän mm. Juho-Matti Karpale, Jussi Louhi ja Antti Isomäki.

Panimo päätettiin nimetä uudestaan vuoden 2018 keväällä. Uudeksi nimeksi tuli Ruosniemi Brewery. Alla uusi logo.

Ruosniemen alue missä mm. panimo sijaitsee, mainitaan myös nimellä Pränninmäki. Nimi juontaa juurensa vuonna 1777 lopettaneeseen viinatehtaaseen eli bränneriin.

Panimon laajennus tapahtui kesällä 2019, jolloin koko laitos siirrettiin uusiin tiloihin. Viimeinen vanhassa osoitteessa valmistettu olut (keitelty 29.5.2019) oli nimeltään konsultti.

 

Ruosniemi Brewery
Hyveläntie 20
Lotskeri
28200 Pori
[www fb]

Aloittanut: 2019
Lopettanut: 2022

Historia:
Panimo on suoraa jatkoa ylläolevalle Ruosniemi Brewerylle, joka muutti uusiin isompiin tiloihin kesällä 2019. Vanhalta panimolta uudelle on matkaa noin 4 kilometriä.

Laitteiden keittokoko on 2 000 litraa ja varastointi- ja kypsytystankkien yhteensä 26 000 litraa.
Ensimmäinen uusissa tiloissa valmistettu olut (keitelty 29.6.2019) oli sour.

Vuoden 2022 kesäkuun puolivälissä panimolta ilmoitettiin toiminnan lopetuksesta.

Etiketit: Mika Svensberg (KEG) ja Mika Vellonen
Logot: panimon fb sivu
__________
2011 - 2018 Ruosniemen Panimo Oy (useita omistajia)
2018 - 2022 Ruosniemi Brewery (Ruosniemen Panimo Oy)

alustat

 

Rocking Bear Brewers
Kuriiritie 12
Honkaluoto
28430 Pori

Aloittanut: 2016
Lopettanut: 2022

Historia:
Panimon perustivat Kimmo Kalliomäki, Kasper Toroska, Tony Levander, Petri Koskinen ja Pekka Mustonen vuonna 2015. Sopivat tilat löytyivät Porin Honkaluodosta, jonne panimo rakennettiin seuraavan vuoden keväällä.

Keittokoko on 500 litraa, käymiskattilat 5x 600 litraa ja varastointi/kypsytystankkien 3x 1 000 litraa. Oluenpanijoina toimivat perustajista etupäässä Toroska ja Koskinen.

Ensiolut metsämaa mild ale tuli markkinoille 22.06.2016.

Panimo ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja lopetti toimintansa helmikuussa 2022.

Logo: panimon fb sivu.
Etiketti: Mika Vellonen
__________
2016 - 2022 Rocking Bear Brewers (Rocking Bear Brewers Oy)

alustst

 

Moose On The Loose Brewing Co.
Ojantie 37
28100 Pori

Aloittanut: 2017
Lopettanut: 2021

Historia:
Panimon perustivat Kalle ja Minna Hirvikoski vuonna 2016. Laitos rakennettiin nopealla aikataululla ja oli valmiina jo huhtikuussa 2017. Tuotannosta vastaa Kalle.

Keittokoko on 800 litraa ja käymistankkien 2x 600, 1 200 ja 2 000 litraa. Lisäksi kypsytykseen on varattu 4x 1 000 litraisia tankkeja.

Ensiolut Shy Golden ale tuli markkinoille 16.6.2017.

Perustaja Kalle Hirvikoski siirtyi keväällä 2021 Pirkkalaan perustettavan panimo Himon oluenpanijaksi, joten tämän oman panimon toiminta lopetettiin.

Logo: panimon fb sivu.
Etiketti: Mika Vellonen
__________
2017 - 2021 Moose On The Loose Brewing Co. (Moose On The Loose Brewing Company Oy)

alustst

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit