Laukkas Ölbryggeri - Laukaan Oluttehdas
Kärkkäs N:o 1, Lastensaari (nyk. Ryvinniementie)
Petruma
Laukaa
Laukaan kunta
Aloittanut: 1874
Lopettanut: 1883
Historia:
Oluttehtaan perustivat registraattori Otto Palmgrén, kruununnimismies Gustaf Magnus Breitholtz ja insinööri Pehr Heimbürger vuonna 1874. Isännöitsijäksi valittiin hanketta johtanut Palmgrén.
Tehdas rakennettiin Laukaan Petruman kylään Peurunka järven rantaan ns. Kärkkään tilan maalle kauppias Henrik Wilhelm Nybergin omistamalle Lastensaari nimiselle niemelle. Varsinainen panimo lisärakennuksineen valmistui lopullisesti seuraavan vuoden aikana, jolloin oluenpanijaksi palkattiin Thomas Nikodemus Majander.
Tehdasta kutsuttiin yleisesti nimillä Lastensaaren Oluttehdas tai Kärkkään Oluttehdas.
Vuonna 1876 Breitholtz, joka omisti 2/3 osaa tehtaasta, myi osuutensa Palmgrénille 110.000 markalla. Tästä kaupasta tehtiin tietysti viralliset kauppakirjat, mutta kauppasummaa Palmgrén ei pystynyt heti kokonaan maksamaan. Asia sovittiin niin, että Breitholtz saa kiinnityksen tehtaaseen kunnes summa on maksettu.
Seuraavana vuonna Palmgrenin velkaa kasvoi entisestään, kun Heimbürger
myi myös osuutensa Palmgrénille. Tästä tehtiin myös velkakirja.
Vuonna 1877 oluen vuosituotanto oli noussut noin 90.000 litraan, jolloin vakinaisia työntekijöitä oli 12. Suuren tuotantomäärän selittää se, että suurin osa siitä vietiin 30 kilometrin päähän Jyväskylään eri kauppiaille. Myynti oli Jyväskylässä jopa niin hyvä, että paikallinen Eberleinin Oluttehdas oli kilpailun takia vaikeuksia.
Palmgrén rekisteröi tehtaan osakeyhtiöksi syyskuussa 1878. Nimeksi tuli Laukkas Ölbryggeri Aktiebolag ja sen osakepääoma oli 250.000 markkaa. Yhteistyökumppanit olivat mm. Johan Edward Lukander ja Arthur Lang.
Kävi kuitenkin niin, että Heimbürger kuoli helmikuussa 1879, jolloin hänen osuus siirtyi perikunnalle ja tätä kautta pesänhoitajille.
Osakeyhtiön kannalta tilanne oli myös lopullinen, sillä se päätettiin purkaa heti kuolemantapauksen jälkeen.

9.1.1879 Päijänne-lehdessä julkaistu mainos.
Tämän jälkeen tehdas jatkoi toimintaa kuten ennenkin, mutta tästä huolimatta Palmgrén päätti laittaa tehtaan myyntiin. Uudeksi omistajaksi tuli Palmgrénin yhteistyökumppaneista kollega Johan Edward Lukander. Kauppakirja (käytännössä velkakirja) allekirjoitettiin 23.9.1882 ja kauppasumma oli 120.000 markkaa.
Lukander rekisteröi tehtaan kaksikielisenä nimelle Laukkas Ölbryggeri - Laukaan Oluttehdas. Kyseisenä vuonna olutta valmistui vain noin 63.000 litraa.
Lukander oli nimellisesti tehtaan omistaja vain hetken, sillä jo seuraavana vuoden (1883) alussa hän myi sen Arthur Langille. Tästäkin kaupasta tehtiin vain velkakirja.
Omistajanvaihdoksista huolimatta Palmgrén toimi tehtaan isännöitsijänä.
Oli tilanne mikä hyvänsä Palmgrén vei vuoden 1883 toukokuussa tehtaan konkurssihakemuksen Laukaan kihlakunnantuomarille. Konkurssihakemus hyväksyttiin ilman lisäselvitystä ja astui voimaa heti. Näin ollen tehdas lopetti toimintansa myös heti.
Lopetusvuonna tammikuusta toukokuun alkuun ehti valmistua vielä 34.000 litraa olutta.
Konkurssin takia tehtaan asioita määrättiin hoitamaan konkurssinhoitajien lisäksi erityiset selvitysmiehet. Selvitysmiesten toimesta tehtaalla pidettiin asioita selvittävä velkojainkokous. Velkojainkokous pidettiin 30.7. jossa kaikki suurimmat velkojat olivat paikalle kutsuttuina. Ja kun velkojainkokous oli pidetty, järjestettiin tehtaalla huutokauppa. Huutokaupan ulkopuolella tehdasta oli tarjottu mm. Gutzeit & Kumpp. yhtiölle, joten heidänkin edusmiehensä olivat paikalla. Joka tapauksessa huutokaupassa tehdasta ei saatu myytyä, mutta sen sijaan tehtaan viimeiset oluet menivät kaupaksi. Oluiden nauttiminen olikin se näkyvin ja kuuluvin osa koko tapahtumaa.
Ja kun virallinen osuus päättyi, pidettiin tehtaalla asiaan kuuluvat juhlat, jossa oli mukana velallisia, velkojia sekä muuta paikallista väkeä. Tilanne oli valvovan nimismiehen mukaan kaikin puolin kireä. Yksi velkojista ja juhlijoista oli perustajajäsen Breitholtz, josta on sanottava, että vielä tässäkään vaiheessa hän ei ollut saanut myymästään osuudesta rahoja Palmgrénilta. Bretholtzin osaltaan tilanne kuitenkin paheni humalan takia myöhemmin erittäin sekavaksi, joten tehtaan oluenpanija Majander oli illan pimetessä joutunut taluttamaan hänet tehtaalle asuntoonsa nukkumaan.
Tämän jälkeen tapahtui niin, että kun Breitholtz oli lähtenyt klo 1 yöllä pois tehtaalta, oli tehdas syttynyt palamaan ja paloi loppuun asti. Breitholtz ei tiennyt aamulla tapahtumista yhtään mitään, mutta oli helpottunut nähdessään Majanderin olevan elävien kirjoissa, sillä Majanderilla oli myös asunto tehtaan kiinteistön toisessa päässä.
Tästä alkoi tietysti oikeuskäsittely ja kymmenien paikalla olleiden juhlijoiden kuulustelut. Oikeuskäsittely tunnettiin nimellä "Laukaan murhapolttojuttu".
Lopulta, kun kaikkia asianomaisia oli kuulusteltu ja oikeuskäsittely oli kestänyt yli kaksi vuotta, sai Breitholtz tuomionsa eli viiden vuoden kuritushuone rangaistuksen sekä olevan korvausvelvollinen konkurssipesälle oluttehtaasta 99.304 markkaa 60 penniä.
__________
1874 - 1876 Laukkas Ölbryggeri (Palmgrén, Breitholtz, Heimbürger)
1876 - 1877 Laukkas Ölbryggeri (Palmgrén, Heimbürger)
1877 - 1878 Laukkas Ölbryggeri (Palmgrén)
1878 - 1879 Laukkas Ölbryggeri Aktiebolag (Palmgrén, Lukander, Lang)
1879 - 1882 Laukkas Ölbryggeri - Laukaan Oluttehdas (Palmgrén)
1882 - 1883 Laukkas Ölbryggeri - Laukaan Oluttehdas (Lukander)
1883 - 1883 Laukkas Ölbryggeri - Laukaan Oluttehdas (Lang)
1883 - 1883 Laukkas Ölbryggeri - Laukaan Oluttehdas (Palmgrén)