HOME WHAT´S NEW COLLECTORS LINKS CONTACT

kaupungit

  Kurikka

<< Edellinen _____ Seuraava >>

Koivisto Ölbryggeri
Keski Koivisto N:o 2 (nyk. Noksonkuja)
Koiviston kylä
Kurikka

Aloittanut: 1869
Lopettanut: 1889

Historia:
Kurikan Koiviston kylän Keski Koiviston tilan No:2 maille rakennettiin oluttehdas vuonna 1869. Kun tehdas oli valmis, tilan silloinen omistaja vuokrasi sen oluenpanija Henrik Edvard Ljungqvistille ja ruotsalaissyntyiselle panimomestari Johan Petterssonille.
Tehtaan nimeksi tuli Koivisto Ölbryggeri. Muina niminä on mainittu Koiviston Oluttehdas sekä Koivistonkylän Oluttehdas.

Tehtaan toiminnan ensimmäisinä vuosina panimomestari Pettersson asui Mustasaaressa ja toimi Lahti Ölbryggerissä, mutta vuoden 1873 alussa hän siirtyi noin vuodeksi Kurikkaan. Tällöin tehtaassa suoritettiin kaikenlaisia laajennustöitä, joiden seurauksena oluen tuotanto nousi yli 40.000 litraan vuodessa. Tuotantomäärä oli täysin ylimitoitettu pelkän Kurikan tarpeiksi, joten suuri osa siitä myytiinkin varsinaisen Kurikan ulkopuolella.
Koiviston kylässä sijainneessa Äijälän kestikievarissa olutta myytiin ulos 25 pullon koreissa, mutta ulkopaikkakuntalaiset saivat ostaa oluensa myös avoimessa astiassa. (Avoin astia eli seideli oli lasi tai tuoppi).

Syksyllä 1877 tehtaaseen otettiin oluenpanonoppiin ruotsalaissyntyinen Carl August Andersson. Yhteensä työntekijöitä tehtaalla oli tämän jälkeen viisi. Seuraavan vuoden kesällä Anderssonin siirtyi töiden perässä oulun läänin Pyhäjärvelle Vesikosken oluttehtaalle. Aiemmin Mustasaareen siirtynyt panimomestari Pettersson muutti tämän jälkeen pysyvästi Kurikkaan.
V
uodesta 1879 tilan isäntänä toimi lautamies Johan Koivisto.

Oluen vuosituotanto vaihteli runsaasti koko 1880-luvun, ollen pienimmillään alle 10.000 litraa ja enimmillään vuonna 1888 noin 58.000 litraa. Myydyimpänä oluena oli vahva bayerin olut, joka on mainittu olleen erittäin hyvää, mutta myös niin vahvaa, että "aamulla varpaatkin vapisi". Oluttehtaan osalta haittapuolena oli tehtaan läheisyydessä ja muuallakin tapahtuva juominen ja ilonpito, jonka seurauksena toisinaan rähistiin ja tapeltiin. Myös läheisessä Äijälän kestikievarissa juominen aiheutti ongelmia.

Vuoden 1889 kesällä tilan omistaja Johan Koivisto oli kunnan päättäjien ja virkavallan näkökulmasta huonossa asemassa. Ongelma oli se, että hänen vuokraama oluttehdas oli tuottavaa liiketoimintaa, mutta siitä aiheutuvia häiriöitä ei pidetty hyvänä. Vaihtoehtoja oli kaksi, joko sulkea tehdas tai yrittää muulla tavoin puuttua tilanteeseen. Käytännössä ainoa vaihtoehto oli sulkea tehdas eli purkaa vuokrasopimus Ljungqvistin ja Pettersson kanssa.
Vuokrasopimus purettiin elokuussa vuonna 1889 ja toiminta päättyi siihen.
Oluttehtaan jälkeen (vuodesta 1892) oluttehtaan tiloissa aloitti Hermanni Tuomisen Värjäämö.
__________
1869 - 1879 Koivisto Ölbryggeri (vuokraajina Ljungqvist, Pettersson)
1879 - 1889 Koivisto Ölbryggeri (Johan Koivisto, vuokraajina Ljungqvist, Pettersson)

 

Kurikan Lakkitehdas
Koivistonkyläntie 74
Panttila
61310 Kurikka
[fb www]

Aloittanut: 2023

Historia:
Panimo on toimitusjohtaja ja oluenpanija Juha Ollilan kautta jatkoa Järvenpäässä sijainneen Härmän Ratin panimolle, jossa oluenpanot lopetettiin kesällä 2022. Kurikan panimolle hankittiin Kurikan lakkitehtaan (toiminnassa 1899-1975) käytössä olleet kiinteistöt, jotka siirtyivät Ollilalan haltuun joulukuussa 2021. Lakkitehtaan tiloihin rakennettiin myös panimoravintola ja tapahtumien järjestämistä varten juhlatilat. Samalla uudelle panimolle tilatut uudet ja moninkertaisesti isommat laitteitteet asennettiin. Laitteet asennettiin vuonna 1938 valmistuneen kiinteistön toiseen kerrokseen. Panimo sai nimensä vanhan lakkitehtaan mukaan, kuten myös oluet, joita myydään Kulo nimellä.
Laitteiden keittokoko on 750 litraa ja tankkien 10x 750 litraa. Oluenpanijana toimii perustaja itse.

Ensioluet tulivat markkinoille 17.3.2023

Kuvat ja logo: panimon fb sivu
Tiedot: fb sivu, PRH ja Juha Ollila
__________
2023 - ____ Kurikan Lakkitehdas (Härmän Rati Oy)

alustat

<< Edellinen _____ Seuraava >>

kaupungit