Joensuun Mallasjuomatehdas Oy
Hasanniementie
Joensuu
Aloittanut: 1883
Lopettanut: 1917
Historia:
Oluttehtaan perustivat veljekset merikapteeni Otto Matias Laxell ja kauppias Karl Anton Laxell vuonna 1883. Yhteistyökumppanina veljeksillä oli kauppias C. A. Silvén. Tehdas rakennettiin Hasaniemeen kaupungin vuokratontille, josta se sai nimensä Hasaniemen Oluttehdas. Tontin vuokra-ajaksi sovittiin 35 vuotta. Koko laitos oli toimintakunnossa jo syksyllä 1883, jolloin tuotanto aloitettiin. Seuraavana vuonna oluen vuosituotanto oli noin 25.000 litraa ja työntekijöiden määrä viisi.

Sanomalehtimainos vuodelta 1884.
Lokakuussa 1887 Laxellit myivät osuutensa panimomestari Paul Ajax Henduselle 21.000 markalla. Hendunen laajensi tehdasta ja myi sen seuraavan vuoden marraskuussa oluenpanija Johan Hyvöselle ja tohmajärveläiselle apteekkari Karl Johan Nymanille 30.000 markalla.
Omistajista Johan Hyvönen kuoli toukokuussa 1893 ja osuus siirtyi leski Sofia Aleksandra (Sandra) Hyvöselle. Johan Hyvösellä ja Karl Johan Nymanilla oli omistuksessaan myös Värtsilän oluttehdas, joten Johanin kuoleman jälkeen leski Sandra Hyvönen ja Karl Johan Nyman rekisteröivät vuoden 1893 lokakuussa tämän yhteisomistuksen nimelle Hyvönen & Nyman. Lähes heti rekisteröinnin jälkeen tehdas asetettiin myyntiin. Kyseisenä vuonna olutta valmistui noin 40.000 litraa.
Tehtaan ostaja löytyi seuraavan vuoden keväällä.
Uudeksi omistajaksi tulivat huhtikuussa 1894 kauppaliike Petter Parviainen & Co. (6.810) ja yksityishenkilönä Karl Henrik Parviainen. Oluenpanijaksi he palkkasivat Nurmeksen oluttehtaalta Johan Rudolf Marteliuksen. Hän kuitenkin kuoli seuraavan vuoden marraskuussa ja uudeksi oluenpanijaksi ja koko tehtaan johtajaksi palkattiin Nurmeksen oluttehtaan hoitaja Viktor Ahlroth. Mainittakoon, että Ahlroth allekirjoitti Karl Henrik Parviaisen kanssa kaikki työhön liittyvät sopimukset jouluaattona 1895. Lisäksi Parviainen maksoi Ahlrothin muuton Joensuuhun. Eli hän sai kuin joululahjaksi tehtaanhoitajan paikan. Heti ensimmäisenä täytenä vuotena 1896 Ahlroth sai markkinoille 119.250 litraa olutta, 3.000 litraa portteria ja noin 50.000 litraa kaljaa. Seuraavina vuosina määrät pysyivät lähes samoina. Tämän jälkeen (vuoteen 1907) tehdas mainitaan useasti myös rekisteröimättömällä nimellä Hasaniemen Olut- ja Portteritehdas. Mainitusta nimestä huolimatta yhtiö liitettiin tammikuussa 1897 kaupparekisteriin nimellä Hasaniemen Oluttehdas (4.036).
22.9.1901 aamuyöllä tulipalo tuhosi oluenpanija Ahlrothin asunnon täysin, mutta vakuutettuna se rakennettiin heti uudestaan. Itse oluttehdas ja varastot säästyivät palolta.
Joensuussa toimi myös raittiusseurat Joensuun raittiusseura ja raittiusseura Vesa, joka oli perustettiin vuonna 1885. Vuonna 1891 kummatkin yhdistettiin ja rekisteröitiin nimelle Joensuun raittiusseura. Tämän seuran toimesta oluen ja väkevien viinojen myynti laski huomattavasti. Ennen kaikkea vuosisadan vaihteen jälkeen toiminta oli erittäin voimakasta ja aikaansaava. Aiemmin seura oli jo kuvernöörille lähettämissään anomuksissa saanut kiellettyä väkijuomien kauppaamisen mm. "markkinapäivinä, toripäivinä ja niiden edellisinä päivinä sekä niinä aikoina milloin väkeä runsaammin kaupunkiin kokoontuu". Vuonna 1904 seura anoi samaa myös mallasjuomille, joka pääosin hyväksyttiin.
Näistä kielloista johtuen oluttehtaan osakkaana Karl Henrik Parviainen päätti laajentaa juomatarjontaa virvoitusjuomiin. Seuraavana vuonna Petter Parviainen & Co:n nimiin ostettiin Fredinand Koposen vuonna 1903 perustama virvoitusjuomatehdas Sampo, joka sijaitsi Rantakatu 5:ssä.
Tehdas koki toisen tulipalon 15. heinäkuuta vuonna 1907. Tämä tulipalo tuhosi oluttehtaan kokonaan. Tässä tulipalossa paloi lähes kaikki muu paitsi isännöitsijä Ahrothin talo, joka oli edellisen palon jälkeen rakennettu hiukan sivummalle. Tulipalon jälkeen koko sen henkilökunta irtisanottiin, Ahlroth mukaan lukien.
Tulipalo oli ilosanoma raittiusseuralle. Joensuun raittiusseura järjesti 21. heinäkuuta Joensuun torille suuren yleisen kansalaiskokouksen, jossa keskusteltiin palaneen oluttehtaan tilanteesta. Kaikkiaan torille oli saapuneena useita satoja henkilöitä. Kokouksessa käsiteltiin mm. raittiusseuran toimikunnan laatima kirjelmä oluttehtaan omistajille. Kirjelmässä on selvitys oluen turmiollisesta vaikutuksesta paikkakunnalla, mutta myös toivomus "ettei Hasaniemen oluttehdasta enää uudelleen rakennettaisi". Kirjelmän alle pyydettiin myös kansalaisten nimiä. Lopuksi huudettiin eläköön-huuto raittiudelle.
Kirjelmä toimitettiin 25. heinäkuuta Petter Parviaisen konttoriin ja sieltä saatiin heti suullinen vastaus Karl Henrik Parviaiselta. Vastaus kuului pääosaltaan näin: "...että hänellä ei ole halua uuden oluttehtaan rakentamiseen, jos vain saa palaneiden rakennusten ym. jäännökset myydyksi. Muutoin ei voi, niinkin hyvän kuin raittiusasian hyväksi, uhrata niin suurta omaisuutta mitä on vielä jäljellä, vaan on pakotettu ryhtymään tehtaan uudesti rakentamiseen".
Joka tapauksessa tehdas oli vakuutettu 91.290 markasta, joten se rakennettiin uudelleen. Rakennustyön alkaessa tehdasta tarjottiin myös myytäväksi. Tämä kannatti, sillä Savonlinnan Oluttehdas Osakeyhtiö oli kiinnostunut tehtaan ostosta. Näin ollen tehdas vaihtoi omistajaa jo 24. elokuuta 1907, jolloin kauppakirja allekirjoitettiin. Ehtona oli kuitenkin se, että tehdas tuli rakentaa valmiiksi niin nopeasti kuin mahdollista. Tehtaan valmistuttua loppuvuodesta, siellä aloitti tehtävänsä saksalaissyntyinen panimomestari Georg Albert Koch.
Savonlinnan Oluttehdas Osakeyhtiö rekisteröi Joensuun tehtaansa nimelle Joensuun Mallasjuomatehdas Oy (21.154) ja sen säännöt vahvistettiin senaatissa 23.12.1907. Osakepääoma oli 80.000 markkaa (400 á 200 mk). Ensimmäisen johtokunnan muodostivat puheenjohtaja saksalaissyntyinen panimomestari Phillipp Sarrazin, kasööri Edvard Gulin ja asemapäällikkö Karl Väinö Aspelund.
Panimomestari Koch kuoli kuitenkin jo seuraavan vuoden marraskuussa ja tästä eteenpäin tuotannosta vastasi panimomestari Seth Elliot. Vuonna 1909 olutta valmistui 255.800 litraa ja 23.000 litraa muita juomia.





Toukokuussa 1912 yhtiön johtokunnan muodostivat konttoristi Walter Greuling, isännöitsijä oluenpanija Matti Tasa ja kauppias Henry Elmgrén. Kyseisenä vuonna olutta valmistui yhteensä 229.500 litraa.



Ensimmäinen maailmansota katkaisi oluenvalmistuksen useita kertoja mm. raaka-ainepulan takia. Tehdas ei kuitenkaan täysin lopettanut, vaan tuotannossa oli etupäässä virvoitusjuomia ja vesiä.
Vuonna 1917 tehtaalle saatiin sen viimeinen panimomestari, kun pietarista saapui ruotsalaissyntyinen Gustaf Enderlein. Tehtaan lopetus on erittäin traaginen, sillä mestari Enderlein ammuttiin venäläisten toimesta Koulukadulle 28.12.1917. Tämän lisäksi tehtaan tontin vuokrasopimus oli päättymässä. Ja kun vuokrasopimusta ei saatu jatkettua, tehdas ajettiin alas.
Yhtiö lakkautettiin vasta vuonna 1926.
Lähteet:
Niemi Jalmari: Suomen panimoteollisuuden vaiheita. Lahti 1952
Matti Turunen: Jos täytätte mun lasini, Helsinki 2002
Sanomalehtimainos: 10.04.1884 Karjalatar no 15B
Bonsdorff Seppo: Suomen panimot, Helsinki 1997
Senaatin ja maistraatin arkistot: 4.036, 21.154
Kirkolliset asiakirjat
Kaupparekisteri
Osku Asikainen
Sanomalehdet
PRH arkisto
Ismo Björn
Etiketit: Kim Lindberg (punainen pyöreä Varasto Olutta) kaikki loput Arvo Kulo.
__________
1883 - 1887 Hasaniemen Oluttehdas (Otto Matias Laxell, Karl Anton Laxell)
1887 - 1888 Hasaniemen Oluttehdas (Paul Ajax Hendunen)
1888 - 1893 Hasaniemen Oluttehdas (Johan Hyvönen, Karl Johan Nyman)
1893 - 1893 Hasaniemen Oluttehdas (Sandra Hyvönen, Karl Johan Nyman)
1893 - 1894
Hasaniemen Oluttehdas (Hyvönen & Nyman)
1894 - 1907 Hasaniemen Oluttehdasyhtiö (Kalle Parviainen, Petter Parviainen & Co.)
1907 - 1917 Joensuun Mallasjuomatehdas Oy (Savonlinnan Oluttehdas Osakeyhtiö)